18.08.2020. SAD: Povećava li pušenje marihuane u trudnoći rizik od razvoja autizma?

Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Nature Medicine ukazuje da djeca čije majke tijekom trudnoće puše marihuanu imaju oko 50% veći rizik od razvoja autizma. Ističući kako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo je li sama marihuana uzrok, istraživački tim navodi kako su rezultati zabrinjavajući.

 

“Postoji važna paralela s konzumacijom alkohola”, kaže dr. Daniel Corsi, bolnički epidemiolog iz Ottawe i koautor studije. “Sada je univerzalna preporuka o nepijenju alkohola tijekom trudnoće. Mislim kako sličnu preporuku treba dati glede nepušenja marihuane tijekom trudnoće”, kaže on, dodajući kako je to osobito važno s obzirom da je u Kanadi od 2018. godine legalizirana rekreativna uporaba marihuane.

Tim je analizirao podatke od oko pola milijuna živorođenih u Ontariju u razdoblju od 2007. do 2012. Djeca su praćena do 2017. godine, a autizam je dijagnosticiran u dobi do 18 mjeseci. Ukupno oko 3000 majki navelo je kako su pušile marihuanu tijekom trudnoće. Rezultati otkrivaju da je 2.2% djece rođeno od majki koje su konzumirale kanabis tijekom trudnoće razvilo autizam, u usporedbi s 1.4% rođenih od majki koje nisu konzumirale. Tijekom istraživanja korištene su i druge usporedne varijable poput dobi, obrazovanja, zdravstvenog stanja i socioekonomskog statusa. 

 

Rezultati sugeriraju da djeca rođena od majki koje su tijekom trudnoće konzumirale kanabis imaju 51% veći rizik od razvoja autizma od one rođene od majki koje ga nisu konzumirale. 

Treba navesti kako se studija temeljila na samoprocjeni glede konzumacije kanabisa, što znači da povremena konzumacija vjerojatno nije navedena. Također nije bilo moguće sagledati utjecaj različitih doza i učestalost konzumacije kanabisa – niti je li se konzumacija kanabisa mijenjala tijekom trudnoće.

 

Dr Sven Sandin, statističar i epidemiolog s Karolinska instituta u Švedskoj, koji se bavi autizmom i nije bio uključen u istraživanje, kaže da je studija dobro provedena te da uzima u obzir mnoge čimbenike koji mogu objasniti očitu povezanost majčine konzumacije kanabisa i autizma u potomstvu – uključujući dob majke i stopu prijevremenog poroda. No, on kaže kako je autizam relativno rijedak, a povećani rizik mali.

Nadalje, napominje kako žene koje konzumiraju kanabis češće imaju psihičke tegobe, što znači da se same liječe (samomediciraju) kanabisom, ali na svoju djecu prenose genetske rizične čimbenike za autizam.

 

„Znamo da je autizam vrlo nasljedan. Je li moguće da rizik prenose na svoju djecu ne putem [konzumacije kanabisa] … nego samo prijenosom svojih gena? ” kaže on, navodeći kako ta mogućnost u studiji nije u potpunosti isključena.

Sir Robin Murray, profesor psihijatrije na londonskom King’s Collegeu, kaže: „Otkrivanje veće stope autizma kod potomstva čije su majke u trudnoći konzumirale kanabis nije iznenađujuće s obzirom na dokaze iz animalnih studija koji pokazuju kako kanabis ometa razvoj mozga“.

 

“Ovo je korisno upozorenje s obzirom da mnoge trgovine za prodaju kanabisa u Sjevernoj Americi aktivno promiču uzimanje kanabisa za jutarnju mučninu tijekom trudnoće”, kaže Sir Murray.

 

Izvornik: Corsi DJ, Donelle J, Sucha E., i sur. Maternal cannabis use in pregnancy and child neurodevelopmental outcomes. Nat Med (2020). https://doi.org/10.1038/s41591-020-1002-5.