S prijateljem

Kako razgovarati sa prijateljem?

 

Razgovor sa prijateljem/icom o ličnim stvarima nikada nije lagan. Razgovor o njegovoj/noj upotrebi droge može biti još teži.

Zavisnost o drogama je brzo rastući problem i velika je verovatnoća da poznajete barem jednu osobu sa problemom zloupotrebe supstanci. Neko ko konzumira drogu, zavisan je o drogama ili ima problem vezan za mentalno zdravlje možda neće htjeti da sluša, a vi ćete ostati osećajući se ljutito, frustrirano i uznemireno.

Još jedan problem sa kojim se možete susresti jeste da osobe u problemu zavisnosti znaju kako sakriti problem od porodice i drugih bliskih osoba. Ako sumnjate da se prijatelj/ica bori sa problemom zavisnosti, znanje o tome na šta trebate obratiti pažnju može vam pomoći da adresirate problem.

Razgovarati o zavisnosti o drogi nikada nije lako, tako da to nije razgovor koji želite da započnete iznenada ili samo na osnovu blage sumnje. Odvojite vremena da posmatrate ponašanje vašeg prijatelja/ice i da pratite ona ponašanja koja su sumnjiva. Postoji niz indikatora zavisnosti na koje trebate obratiti pažnju kada ste zabrinuti za prijatelja/icu.

Promjene u ponašanju

Ponašajne znake zavisnosti može biti najjednostavnije uočiti, naročito ako dobro poznajete svog prijatelja/icu. Promjene u ponašanju, poput promjena raspoloženja, će biti očigledne. Osoba se takođe može povući iz prijašnjih prijateljskih i porodičnih odnosa iz straha da će zavisnost biti otkrivena.

Može biti prisutan i gubitak interesa za uobičajene rutine. Može doći do čestih izljeva bijesa i drugih promjena raspoloženja. Problemi sa drogom često dovode do toga da ljudi izgube interesovanje za lične higijenske navike, tako da promjena u izgledu može biti jak pokazatelj problema.

  • Mogu se prestati tuširati, mogu istu odjeću nositi nekoliko dana za redom ili prestati prati i češljati kosu
  • Slično, mogu prestati da se bave hobijima ili omiljenim aktivnostima. Odustajanje od bavljenja sportom, prestanak odlaska na vježbanje ili opšte odustajenje od drugih grupnih aktivnosti mogu biti rani znaci upozorenja za zavisnost
  • Vjerovatno posljednja stvar je posao. Mogu se pojaviti na poslu i ne raditi svoj posao ili stvari za koje su zaduženi. Ovo je uvijek problematično.

Fizički znakovi zavisnosti mogu zahtijevati da pomnije pratite svog prijatelja/icu.

  • Pratite da li su mu/joj oči crvene ili sjajne
  • Zjenice mogu biti proširene ili sužene, dok će beonjače često biti zakrvavljene
  • Kada počnu slabiti efekti droge, osoba se može tresti ili drhtati
  • Mogu takođe imati poteškoća u govoru ili se činiti manje samopouzdani nego inače
  • Dodatno, povremena krvarenja iz nosa i neobjašnjive promjene u težini mogu također biti znaci zavisnosti

Savjeti za razgovor o problemu zavisnosti vašeg prijatelja/ice

Kada ste spremni da počnete razgovarati o zavisnosti o drogama sa vašim prijateljem/icom, unaprijed isplanirajte i organizujte svoje misli i pokušajte dogovoriti da još neki prijatelj bude prisutan za vrijeme razgovora. Razgovor jedan na jedan u jeku zavisnosti će prouzrokovati još veću frustraciju, obzirom da je negiranje problema još uvijek prisutno.

Ovo vam može pomoći da održite konverzaciju a da ne izmakne kontroli. Vaš prijatelj/ica će vjerovatno reagovati emocionalno, što čini još važnijim to da ostanete racionalni. U nastavku se nalaze neki od savjeta koji vam mogu pomoći da imate uspješniji susret sa prijateljem/icom koji je zavisan o drogi. Ali pre nego što dođemo do savjeta, razgovor i trening od strane osobe koja sprovodi intervencije, može vam pomoći da organizujete način na koji pristupate svom prijatelju.

Istražite unaprijed

Prije nego započnete konverzaciju, uvjerite se da ste spremni da je iznesete do kraja. Ovo znači istraživanje o opcijama za oporavak u vašoj zajednici savjetujući se sa svakom ustanovom i otkrivajući šta to različiti tretmanski centri nude. Što više znate o procesu oporavka, to ćete biti bolje opremljeni da pružite pomoć koja će trebati vašem prijatelju/ici.

Sačekajte dok se vaš prijatelj/ica otrijezni

Ako se suprotstavite svom prijatelju/ici dok je pod uticajem droge, manje je vjerovatno da će biti otvoren/a za poruke koje nastojite da prenesete. Može imati poteškoća da razumije šta mu/joj pokušavate reći. S druge strane, trijezan um koji nije pod uticajem droge će mu/joj pomoći da uvidi štetu koju mu/joj zavisnost prouzrokuje, što ga/je može učiniti spremnijim/om za ulazak u proces oporavka.

Budite podržavajući

Kada se neko suočava sa problemima sa drogom, njihova zavisnost može promijeniti način na koji percipiraju druge. Mogu se osećati ugnjetavano ili pretjerano kritikovano, pa je važno da ne potvrđujete ta osjećanja kritzirajući ili okrivljujući svog prijatelja/icu. Umjesto toga, izrazite svoju brigu za njega/nju i obećajte da ćete im pomoći da se suoče sa problemom zavisnosti. Oporavak neće biti lak, a osobe u oporavku od zavisnosti se oslanjaju na svoje najbliže kako bi im pomogli da ostanu jaki.

Kontaktirajte profesionalca, osobu koja se bavi intervencijama

Profesionalac koji se bavi intervencijama će vas voditi kroz proces planiranja intervencije, pronalaženja pravih opcija za oporavak i kako da podržite vašeg prijatelja/icu tokom oporavka. Iako je zavisnost o drogama ozbiljan problem, ne mora biti kontinuiran problem. Pomažući svom prijatelju/ici da napreduje u procesu oporavka, zapravo ćete mu/joj pomagati da se oslobodi iz nezdravog ciklusa – začaranog kruga zavisnosti. Bićete nagrađeni time što ćete vidjeti da se vaš prijatelj/ica vraća ka zdravijoj i sretnijoj verziji sebe.

Ako ste uvidjeli da vaš prijatelj treba podršku zbog zloupotrebe droga, nemojte čekati, nazovite nas danas i zakažite sastanak. Potražite pomoć!