Detoks ili detoksikacija

Detoks ili detoksikacija

 

Šta je detoks?

Detoks ili detoksikacija od droga je čišćenje tijela od toksina i štetnih supstanci nakupljenih tokom stalne konzumacije droga. Ispiranje toksičnih materija je od vitalnog značaja za zdravlje pojedinca, njegovu stabilnost i nastavak procesa oporavka. Iako detoks može biti neugodan i težak, postoji način da se umanji fizička bol.

Detoksikacija može biti opasna ukoliko nije pod nadzorom stručnog medicinskog osoblja, pa se stoga preporučuje da se sprovodi u bolničkom sistemu, mada se može provoditi i van bolnice.

Detoks adresira fizičke probleme koji su popratna pojava zvisnosti, a treba ga pratiti i psiho-socijalni tretman. Različite zavisnosti zahtjevaju različite detoksikacije i psiho-socijalne tretmane.

Kod opijatskih zavisnika

Detoksikacija je postupak kojim se osobi zavisnoj o opijatima olakšava rješavanje apstinencijalnog  sindroma nakon prekida uzimanja heroina (i drugih opijata) postupnim smanjenjem dnevnih doza metadona ili buprenorfina kroz razdoblje do mjesec dana. Obično traje izmedju 7-30 dana zavisno od načina tretmana.

Sprovodi se kod osoba kod kojih je potpuno odvikavanje i nakon toga održavanje apstinencije dogovoreno kao terapijski cilj.

Detoksikacija je prvi korak u tvom procesu oporavka. Kako bi nastavio ka stabilnom dugotrajnom oporavku nazovi nas danas. Vrijeme je. Potraži pomoć!