Zloupotreba Marihuane

Marihuana – lijek ili droga

 

Šta je marihuana?

Pojam marihuana obuhvata lišće, cvjetove i ekstrakt biljke cannabis sativa i druge usko povezane biljne vrste poznate kao konoplja.

Marihuana je najčešće korištena droga na svijetu i poznata je pod mnogim nazivima uključujući kanabis, trava, vutra, mara, gandža itd.

Kako marihuana izgleda i miriše?

Možda sumnjate da neko iz vaše porodice ili osobe iz neposredne blizine koriste marihuanu, ali niste sigurni kako ona izgleda ili miriše. Marihuana uglavnom izgleda kao zelenkasta ili smeđkasta biljka izmrvljena poput duvana. Ima oštar miris koji  je sličan kuvanoj žalfiji ili lucerki.

Znakovi i simptomi

Fizički simptomi

 • Usporeni refleksi i motoričke funkcije
 • Zakrvavljene oči
 • Povećan apetit
 • Suva usta
 • Ubrzan puls

Psihološki simptomi

 • Euforija
 • Opuštenost
 • Pospanost
 • Izmijenjen osjećaj za vrijeme
 • Slabo pamćenje
 • Kognitivne poteškoće
 • Paranoja

Faktori koji određuju jačinu (potentnost) i djelovanje marihuane

Marihuana sadrži preko 60 psihoaktivnih spojeva tzv. kanabinoida. Unutar supstance najviše je tetrahidrokanabinola ili THC-a. Od količine konzumiranog THC-a zavisi intenzitet djelovanja, a intenzitet različitih sorti marihuane je uslovljen nivoom THC-a koji sadrže. Procenat u prosjeku varira od 3 do 20%. Industrijska konoplja, koja se koristi za izradu tekstila i užadi, sadrži vrlo malo ili nimalo THC-a, i nema opojno djelovanje.

Osušena marihuana se uglavnom puši, ali može se koristiti i u hrani. Ekstrakti marihuane bogate THC-om postaju sve više popularni, poput ulja hašiša ili koncentriranih derivata koji u zavisnosti od procesa proizvodnje mogu biti poput meda i voska, gušći i kremastiji. Takvi derivati su opasni zato što se velike količine THC-a mogu unijeti u organizam u kratkom vremenskom periodu.

Djelovanje marihuane zavisi od:

 • Količine konzumirane marihuane
 • Njene jačine djelovanja
 • Načina konzumacije.

Posljedice zloupotrebe marihuane

Konzumacija marihuane može imati negativan uticaj na psiho-fizičko zdravlje, pogotovo ako se konzumira duži vremenski period.

Dugotrajne štetne posljedice mogu biti:

Respiratorni problemi: dim marihuane, kao i duvanski dim, ima nadražujuća svojstva koja oštećuju pluća. Dugoročna zloupotreba dovodi do hroničnog kašlja i povećanog rizika od plućnih infekcija.

Kardiovaskularni problemi: marihuana ubrzava rad srca i povećava rizik od srčanog ili moždanog udara, takođe može pogoršati postojeće srčane probleme kod dugogodišnjih ili starijih konzumenata.

Problemi sa mentalnim zdravljem: dugoročna upotreba marihuane oštećuje pamćenje, smanjuje motivaciju i interes za svakodnevne aktivnosti. Poznato je i to da marihuana intenzivira simptome shizofrenije.

Problemi u razvoju djece: zloupotreba marihuane tokom trudnoće utiče na razvoj fetusovog mozga i povezana je sa bihejvioralnim problemima kod djece.

Zavisnost: dugoročna upotreba marihuane, kao i većine drugih droga, izaziva zavisnost. Znakovi zavisnosti su potreba za marihuanom za vrijeme svakodnevnih aktivnosti, te pojačana želja i anksioznost kad osoba nije u prilici da je konzumira.

Oporavak

Proces oporavka od zavisnosti o marihuani je sličan procesu oporavka od zavisnosti od drugih droga. Iako ne postoje specifični ljekovi za odvikavanje, kod težih slučajeva se preporučuju ustanove za detoksikaciju koje pružaju sigurno mjesto i podršku korisnicima.

Poslije detoksikacije kao slijedeći korak u procesu oporavka, zavisnici mogu da biraju nastavak tog procesa u smislu savjetovanja i edukacije kao pomoći u prilagodbi životu bez zavisnosti.

Resocijalizacija je krucijalni dio dugoročnog oporavka od bilo kakve zloupotrebe droga ili lijekova, pa tako i marihuane.

Konzumacija marihuane može itekako uticati na vas ili nekoga iz vašeg okruženja da osjećate da trebate prestati.

Vrijeme je. Potraži pomoć!