Porodica kao faktor promjene- Grupa podrške za majke

Ovisnost nije problem samo osobe koja koristi drogu. Cijela porodica pati i to najčešće u tišini, izolovana zboga stigme, stida i osjećaja krivnje. Besplatna telefonska linija našeg savjetovališta tokom protekle četiri godine pružila je mogućnost članovima porodice da podijele teškoće sa kojima se suočavaju, da ih neko sasluša i razumije. Međutim, iskustvo u radu pokazuje da razmjena ličnog, životnog iskustva daje najbolje rezultate. Zbog toga smo u februaru 2019. godine pokrenuli grupu podrške za roditelje. Kako su majke najviše angažovane, vremenom je grupa prerasla u grupu podrške za majke. 

U proteklih godinu i po dana i 53 održane grupe, sa našim korisnicama kreirali smo sigurno mjesto na kojem se kroz zajedništvo i međusobno prihvatanje prevazilazi osjećaj izolovanosti i nemoći. Glavni cilj jeste osnaživanje, te sagledavanje načina praktičnog rješavanja životnih situacija. Sve učesnice mogu dijeliti svoja iskustva i osjećanja bez straha od osuđivanja. Na taj način učesnice uče jedne od drugih, pružaju i dobijaju podršku i razumijevanje, te nadu da se stvari mogu mijenjati. 

“Iskreno nisam se nadala da će grupa imati ovakav uticaj na mene. Nisam bila sigurna da će mi neko pomoći, imati razumijevanje i pomno slušati moje stanje u kojem se nalazi moja porodica, zbog ovisnosti jednog člana. Dobila sam veliku podršku, odgovore na pitanja koja nisam bila u stanju postaviti nikome. Grupa me ispuni, ojača, podstakne da učim i radim na sebi da bih ojačala i ostala stabilna kako bi uspjela u ciljevima.”- kaže majka djevojke koja je po izlasku iz komune prošla proces resocijalizacije  u Udruženju. 

Slično iskustvo ima i učesnica grupe koja je sa sinom prošla kroz proces savjetovanja u okviru programa oporavka u zajednici koji sprovodimo u Udruženju. Ovo je njena poruka:

“Grupa za majke je moj mir, moja učiteljica. Drage majke, ako želite pomoći svojoj djeci, porodici a prije svega same sebi, molim Vas bez stida i ustručavanja potražite ovo udruženje. Zajedno mi to možemo i idemo do cilja. A cilj je-naučiti ponovo živjeti i riješiti se pakla.”

Grupu podrške vode psihologinja Udruženja te osoba sa iskustvom ovisnosti i oporavka. Grupe se održavaju utorkom u poslijepodnevnim časovima i otvorene su za nove članove. U skladu sa  zaštitnim mjerama zbog pandemije po potrebi organizujemo i online grupe preko zoom platforme. Ukoliko želite da se priključite, možete pozvati 0800 28 000, poslati mail na udruga@proslavi-oporavak.ba  ili se javiti porukom u inbox naše Facebook stranice. 

Budite podrška sebi i svojim najbližima na putu oporavka od ovisnosti. Tu smo za Vas.