Održan trening programa obuke za profesionalce koji rade sa osjetljivim grupama djece i mladih

Partnerske organizacije na projektu „Biram Oporavak“, “Proslavi Oporavak” iz Sarajeva, “Preporod” iz Nikšića i “Izlazak” iz Beograda, učestvovale su u dvodnevnom treningu programa obuke za profesionalce koji rade sa osjetljivim grupama. Trening su u Beogradu održali stručnjaci iz Centra za socijalno preventivne aktivnosti GRiG  a trajao je od 9. do 10. marta.

Sve tri partnerske organizacije,  pružaju pomoć putem besplatne telefonske linije i Centra za savjetovanje, a namjenjena je za marginalizirane grupe osoba čiji su životi ugroženi uslijed korištenja droga. Kao sastavni dio razvoja servisa podrške, prošle godine su otvoreni i Dnevni centri, u okviru kojih se redovno održavaju grupe podrške, te edukativne radionice.

Na treningu su učesnici imali priliku da kroz niz radionica, iskustveno i kroz različite vježbe rade na unaprjeđenju vlastitih kompetencija za vođenje grupa. Upoznali smo se sa GRiG modelom socioterapijskog kluba, procesom formiranja i glavnim elementima klupske organizacije te metodama, tehnikama i intervencijama koje se sprovode.

Važne teme su bile povjerenje i odnosi, te socijalna obilježenost i rad sa različitostima. 

Također, detaljnije smo diskutovali o osnovnim procesima u adolescenciji i razvijanju vještina pomoću kojih može da se na njih odgovori, te o ulozi voditelja i savjetnika u procesu osamostaljivanja pojedinaca i grupe.