18.08.2023.SAD: Šta uraditi kada se osjećate zaglavljeni u ovisnosti

Postoji nekoliko različitih strategija oporavka koje možete primijeniti da biste se oslobodili

Autor Patrick McElwaine, Dr.Psihologije

Šta možete učiniti kada se osjećate zaglavljeni u svojoj depresiji i ovisnosti? Na to je teško odgovoriti. Zaglavljivanje se čini kao da nema načina da se krene naprijed. Ako ne prisustvujete sastancima u 12 koraka, ne idete terapeutu, ne bavite se aktivnostima u kojima ste nekada uživali, ne možete ustati iz kreveta i nastavljate da koristite drogu i alkohol, sve to može učiniti da se osjećate zaglavljenima. Misli i osjećaji povezani s ovom inercijom mogu biti hendikepirani.

Dakle, kako možete izaći iz toga? Evo nekoliko pristupa:

Bihevioralna aktivacija 

Što je bihevioralna aktivacija? To je intervencija kognitivne bihevioralne terapije (KBT) koja se fokusira na ponašanje u kojem ste uživali u prošlosti i pozitivno je za vaš oporavak. To su svakodnevne aktivnosti samonjege, čak i ako vaše misli nisu u skladu sa “željom” da se uključite u ovakva ponašanja. Cilj aktivacije ponašanja je smanjiti izolaciju i izbjegavanje, što može pogoršati simptome povezane s ovisnošću i depresijom.

Nisam se želio suočiti ni s čim, ali su me svejedno ohrabrili da prisustvujem sastancima od 12 koraka i terapiji.

Lažirajte dok ne uspijete 

Ova izjava izaziva neke kontroverze. Možda ćete vidjeti komentare na društvenim mrežama da je ovo “savjet za smeće”, da koliko god bio dobronamjeran, može poslati negativnu poruku nekome ko je na početku oporavka. S moje točke gledišta, to nije negativan savjet. Kažem ljudima da mi je to pomoglo kroz moje vlastite borbe i rani oporavak. Nisam se želio suočiti ni s čim, ali su me svejedno ohrabrili da prisustvujem sastancima od 12 koraka i terapiji. Rečeno mi je: “U redu, ne želiš to učiniti, ali moraš ići. Laži dok ne uspiješ.”

Suportivne intervencije i iskustva mogu vam pomoći u vašem oporavku, čak i ako ne mislite da spremni za njih.

Prisustvovao sam tim sastancima i išao sam na terapiju, iako se nisam osjećao kao da tu pripadam. Nisam mislio da ću biti uspješan. Pokušao sam ovo prije i nije upalilo. Ali onda se nešto dogodilo. Nisam siguran šta. Možda je slušanje priča drugih ljudi koje su bile povezane sa mnom ili samo prisustvo na sastanku ili terapiji povećalo moje šanse da budem trijezan te večeri, i sve mi se počelo činiti drugačijim. Iako je trebalo vremena, nešto mi je kliknulo. Također, u kontekstu bihevioralne aktivacije, lažiranje dok nisam uspio, omogućilo mi je da se uključim u iskustva koja su me izvukla iz izbjegavanja i izolacije. Pouka? Suportivne intervencije i iskustva mogu vam pomoći u vašem oporavku, čak i ako mislite da niste spremni za njih.

Slušanje 

Rečeno mi je na početku oporavka, a ja to sada govorim svojim klijentima, kada ne želite ići na sastanak od 12 koraka, terapiju, u šetnju itd., tada vam je najpotrebnije da idete. Također sam morao početi slušati druge u svom životu kada se svelo na: “Izgleda da ti treba sastanak.” Još uvijek to čujem od svoje žene kad me vidi da se lako iznerviram ili uznemirim. I da, slušam je i idem na sastanak (pametan sam muž).

Nisam želio raditi nešto što je zdravo za mene i za što sam imao gomilu isprika da to ne učinim. Stvari su se počele mijenjati kada sam shvatio da to moram učiniti.

To mi je bilo teško na početku mog oporavka, posebno tokom godina povratka bolesti. Ne bih želio raditi nešto što je zdravo za mene i za što imam gomilu isprika da ne činim. Stvari su se počele mijenjati kad sam shvatio da to moram učiniti. Kad bih od supruge čuo nešto konstruktivno o potrebi za sastankom, otišao sam, umjesto da se svađam. Vjerujem da je to bilo vrlo korisno za moj oporavak i vidio sam da takve smjernice pomažu i drugima u oporavku.

Terapijske intervencije 

Terapija, grupe podrške i lijekovi mogu biti od velike pomoći u liječenju i oporavku od depresije i ovisnosti. Pronalaženje pravog terapeuta moglo bi potrajati, ali nemojte odustati. Možda će trebati nekoliko terapeuta dok ne nađete onaj način na koji ćete se osjećate ugodno s dijeljenjem svoje priče i sa smjerom vašeg liječenja. Ponuđene su mnoge grupe za podršku, a i to bi moglo potrajati neko vrijeme. Ali vjerujem da su terapija i grupe podrške važni za povećanje društvene povezanosti i smanjenje izbjegavanja i izolacije. Lijekovi također mogu biti važan dio jednačine oporavka.

Patrick McElwaine, Dr.Psihologije, je poznat kao “Dr. Mac” svojim klijentima, studentima i kolegama. Ima vlastitu savjetodavnu praksu, predaje psihologiju savjetovanja na Pennnsylvania Holy Family univerzitetu, fakultativni je član Beck instituta i član je upravnog odbora Bucks County National Alliance on Mental Illness (NAMI). Svoju kolumnu redovno objavljuje na TreatmentMagazine.com.

Izvor: What to Do When You Feel Stuck in Addiction – Treatment Magazine