17.02.2020. SAD: Jamie Lee Curtis – proslavlja 22 godine bez droge i alkohola

Jamie Lee Curtis je 22 godine slobodna od ovisnosti. Trećeg februara, 62-godišnja glumica na Instagramu je objavila svoja razmišljanja o protekle dvije decenije bez alkohola i droge. Curtis je u objavi podijelila nekadašnju fotografiju na kojoj drži piće.

„Nekada DAVNO… U dalekoj galaksiji… Bila sam mlada ZVIJEZDA u RATU sa sobom. Tada to nisam znala. Jurila sam za svime. Skrivala sam to. Bila sam bolesna koliko i moje tajne”, napisala je u opisu.

„Uz Božju milost i podršku MNOGIH ljudi koji bi se mogli povezati sa svim  „osjećajima“ i nekoliko anđela trezvenosti…Uspjela sam ostati trijezna, dan po dan, 22 godine“, nastavila je. „Bila sam funkcionalni alkoholičar, tako da mi je rijetka fotografija na kojoj ponosno pijem vrlo korisna da se podsjetim. Svima koji se bore i onima koji su na putu … MOJA RUKA U VAŠOJ.”

Njena istorija ovisnosti započela je 1989. godine nakon što je podvrgnuta manjoj plastičnoj operaciji zbog “nasljednih natečenih očiju”, rekla je za People. Zvijezdi, čiji se otac Tony također borio s ovisnošću, a brat Nicholas umro od predoziranja heroinom, propisani su opijati.

„Dali su mi Vicodin kao sredstvo protiv bolova za nešto što zapravo nije bilo bolno“, rekla je za Variety 2019. godine. „Bila sam ovisnica o drogama i alkoholičarka koja je jako kontrolisala svoju upotrebu. Nikad to nisam konzumirala dok sam radila. Nikada nisam uzimala droge prije 17 sati. Nikad, nikad nisam pila tablete protiv bolova u 10h ujutro. Bilo je to nekako kasno popodne i rano navečer – volim to nazvati osjećajem kao u toploj kupki. To je poput prirodnog osjećaja kada je vaše tijelo hladno i kad zakoračite u toplu kupku i utonete u nju. To je osjećaj za mene, ono što mi je pružio opijat, i dugo sam lovila taj osjećaj. ”

Za časopis People također je rekla da niko dugo nije znao za njen “desetogodišnji put” sa zloupotrebom supstanci, sve dok njena sestra Kelly nije saznala za njezinu ovisnost 1998. godine. Curtis je pomoć potražila u februaru 1999. godine prisustvovanjem sastanku za oporavak i povjeravanjem suprugu Christopheru Guestu.

“Prekidam krug koji je uništio živote generacija u mojoj porodici”, rekla je. „Prestanak konzumiranja ostaje moje najveće postignuće… veće od mog supruga, veće od moje djece i veće od bilo kojeg posla, uspjeha, neuspjeha. Bilo čega. ”

Ako vi ili neko vama blizak pati zbog ovisnosti, pozovite besplatnu telefonsku liniju:

0800 28 000 BiH

0800 81 400 Crna Gora

0800 104 100 Srbija

Izvor: https://www.prevention.com/