27.05.2022. SAD: Saosjećanje: Esencijalni sastojak oporavka

Zavisnost može biti težak i naporan put za pojedinca ali i za porodicu, bliske prijatelje i kolege, koji će, na kraju, osjetiti srceparajuće posljedice zloupotrebe supstanci.

Zavisnost vremenom postaje sveprožimajuća i utiče na svaki aspekt života, zauzimajući tako svo vrijeme i snagu osobe koja je zavisna. Ovakvo ponašanje može voditi ka tome da se drugi osjećaju napušteno, beznačajno i bezvrijedno. Na kraju, bez obzira na vrstu zavisnosti, ima jedna zajednička stvar koja je posljedica zavisnosti: prekinuti odnosi.

Međutim, ono što treba imati na umu jeste, da „prekinut odnos” ne znači i „nepopravljiv odnos.”

Definisanje i biranje saosjećanja

Prema Websterovom rečniku, saosjećanje je svjesnost o psihološkoj uznemirenosti druge osobe kombinovana sa željom da se ona ublaži.

Da bi se obnovili temelji zdravog odnosa, iskazivanje saosjećanja tokom oporavka od zavisnosti voljene osobe je ključno. Ne samo da će porodica i prijatelji započeti proces ozdravljenja, već će se i bliska osoba osjećati podržano u svom oporavku.

U nastavku se nalazi pet prednosti pokazivanja saosjećanja prema osobi u procesu oporavka:

Znanje o tome kako pomoći kroz razumijevanje zavisnosti

Jednostavno rečeno, zavisnost otima mozak, podstičući žudnju do tačke kada više osoba nema kontrolu nad vlastitim životom i dobrobiti. Može se činiti teškim imati saosjećanje, jer neki smatraju da je zavisnost stvar izbora. Međutim, razumijevanje kako zavisnost utiče na mozak može dodatno pomoći porodici i prijateljima da prevaziđu svoju povrijeđenost i prihvate situaciju u kojoj je voljena osoba.

Poboljšanje mentalnog zdravlja

Suočavanje s zavisnošću utiče i na tjelesno i emocionalno stanje. Međutim, ako voljena osoba započinje proces oporavka, vaše saosjećanje može pomoći da i vi i bliska osoba pronađete mir. Dolazak do te tačke razumijevanja, takođe, može značiti smanjenje uobičajenih znakova opšte psihološke uznemirenosti, poput paranoje i promjena raspoloženja.

Manje ratobornosti i svađanja

Dvije stvari koje se ne miješaju su pretjerano agresivno ponašanje voljene osobe te njeno ranjivo stanje. Poznato je da negativne ili izazovne emocije uzrokuju recidiv a to sigurno nije nešto što želite za nju.

Prema tome, pokazivanje saosjećanja može imati veliki uticaj tokom oporavka. Vaš saosjećajni primjer ponašanja daje podsticaj osobi da prihvati alate koje je naučila na rehabilitaciji, poput upravljanja vlastitim osjećajima, rješavanja svakodnevnih stresova, prevladavanja žudnje i okidača iz okoline.

Lične veze postaju čvršće

Saosjećanje dolazi sa empatijom. Empatija omogućava nekome da zamisli kako je hodati u tuđim cipelama. Omogućava da se uzmu u obzir osjećaji druge osobe prilikom donošenja odluka. I mogućnost povezivanja s voljenom osobom tokom njegovih/njenih najtežih trenutaka može pomoći pri obnovi prekinute veze. Na kraju, oboje ste bolji zbog toga.

Pokazujući saosjećanje i druge učimo saosjećanju

Pomaganje onima kojima je potrebna pomoć je ponizno i iskustvo koje se uči. Razumijevanje razlike između saosjećanja i omogućavanja može ojačati dobro u voljenim osobama ali može i pružiti snagu voljenoj osobi koja je u aktivnoj zavisnosti – snagu koja je neophodna tokom ranog oporavka.

Pokazujući saosjećanje tokom njenog oporavka, osoba može vidjeti stvarnost drugačijim očima i obnovljenom perspektivom. Ono što je nevjerovatno je da će osoba zauvijek pamtiti tu podršku i vjerovatno će pružiti pomoć i drugima koji se bore sa istim problemom.

 

Izvor: https://recovery.org/compassion-an-essential-ingredient-of-recovery/