27.01.2020. SAD: Ispravna politika prema drogama

Predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris preuzeli su uzde zemlje u opasnosti. Štete od pandemije COVID-19 dobro su dokumentirane, ali jedna stvar je uvelike proletjela ispod radara: rekordna stopa umrlih zbog predoziranja drogom. Prema podacima američkog CDC-a, 81230 ljudi umrlo je od predoziranja drogom u razdoblju od svibnja 2019. do svibnja 2020. godine, što je najveći broj predoziranja drogom u jednoj godini u povijesti SAD-a.

Sama ta činjenica znači da bi fokus na politici prema drogama trebao biti negdje na popisu prioriteta za Bidenovu administraciju. Potrebne su nam bolje politike za sprečavanje uporabe opioida i stimulansa te za liječenje osoba s problemom ovisnosti.

Ali, ‘slon u sobi’ nije fentanil ili kokain. To je marihuana – ali ne ni marihuana o kojoj možda razmišljate.

Ekspanzivna kanabis-industrija proizvodi predmete koje ljudska mašta ne može ni zamisliti. Slatkiši, gazirana pića, voskovi, masti – većina sadrži 20-50 puta potentniji THC od zapaljenog jointa. Široka dostupnost tih proizvoda i neriješeni jaz između savezne i državne politike rezultiraju uporabom trave među djecom.

I premda većina konzumenata marihuane i dalje ne koristi heroin, većina mrtvih od predoziranja ipak je započela s marihuanom. Istraživači tek sada pronalaze moždane putove koji signaliziraju želju za opioidima ako su prvo izloženi THC-u, aktivnom sastojku marihuane. Današnja trava može dosegnuti i 99,9% THC-a, dok je prosječna trava od prije samo 20 godina često jedva dosezala oko 5% THC-a.

Pa, što bi trebalo učiniti? Prošlog srpnja, Zajednička radna skupina predsjednika Bidena i senatora Bernieja Sandersa odbacila je nastojanja kanabis-industrije da se legalizacija i komercijalizacija trave uključi u platformu demokratskog kandidata za predsjednika. Sada, dok administracija počinje poprimati svoje konture, ključno je da predsjednik Biden zadrži svoj znanstveno utemeljeni pristup razboritoj politici prema drogama.

Tijekom posljednjih nekoliko godina kanabis-industrija pokrenula je višemilijunsku kampanju kako bi uvjerila javnost da je marihuana sigurna, a istovremeno zasitila tržište novim proizvodima izuzetno visoke potencije. Još je toliko toga što ne znamo o današnjoj travi. Daljnja istraživanja trebala bi biti visoko na dnevnom redu nove administracije.

Ali, neke stvari znamo: podaci počinju pokazivati da je širenje legalizacije rezultiralo porastom prometnih nezgoda i poginulih zbog vožnje pod utjecajem droga, povećanjem broja hospitalizacija, porastom zlouporabe droga i procvatom ilegalnih tržišta. Iznenadna pojava profitabilne kanabis-industrije dovela je do masovnog marketinga gumenih bombona, gaziranih pića, sladoleda i drugih proizvoda koji privlače vulnerabilnu mladež. Nove tehnologije i brza komercijalizacija doveli su i do povećanja popularnosti konzumacije marihuane putem parilica, koje su bile u središtu nacionalne krize 2019. godine. Nova administracija trebala bi financirati znanstveno utemeljenu kampanju osvješćivanja i za djecu i za roditelje.

Potrebna je i mudra reforma kaznenog zakonodavstva. Kao što je predsjednik više puta ustvrdio, kaznene sankcije za konzumaciju marihuane treba brisati. Umjesto toga, ljude treba uputiti na kratke intervencije i, ako je potrebno, na liječenje.

Istodobno možemo hodati i žvakati žvakaću gumu: raditi na smanjenju i sprječavanju konzumacije današnje visokopotentne marihuane, istovremeno ne uništavajući nečiji život zbog pogreške; preusmjeravati ljude da traže pomoć; i obeshrabrivati – a ne ohrabrivati – uporabu u današnjem permisivnom okruženju.

Slijedeći ove znanstveno utemeljene preporuke, Bidenova administracija može provesti stvarnu, značajnu reformu politike prema drogama koja će koristiti američkom narodu.

Naši životi ovise o tome.

Izvornik: https://www.newsweek.com/ (dr.sc. Kevin A. Sabet, PhD)