04.05.2023.SAD: Osuđena lica sa opioidnom ovisnošću navode da je podrška osoba sa iskustvom ključna za uspješnu reintegraciju u zajednicu

Osobe koje su nedavno izašle iz zatvora imaju povjerenje u radu sa nekim ko dijeli slična životna iskustva

Osobe koje su nedavno izašle iz zatvora, a koje imaju poremećaj upotrebe opioida, imaju povjerenje u radu sa specijalistima za podršku koji su se oporavili od ovisnosti i prošli kroz slična životna iskustva, prema istraživanju Univerziteta Rutgers.

Studija , objavljena u časopisu Psychiatric Services, pokazala je da su osobe sa iskustvom-specijalisti za podršku najcjenjeniji zbog pružanja emocionalne i podrške u oporavku od ovisnosti u zajednici, kao i zbog pružanja informacija vezanih za smještaj i zapošljavanje – što je ključno prilikom povratka u zajednicu.

Više od polovine osoba koje su smještene u državnim zatvorima ima dijagnostikovan poremećaj upotrebe supstanci, prema Ministarstvu pravde SAD. Oni su najranjiviji u prvim mjesecima nakon puštanja na slobodu, kada su pod visokim rizikom od nezaposlenosti, beskućništva, recidiva i predoziranja.

„Rizik od fatalnog predoziranja drogom u prve dvije nedelje nakon puštanja na slobodu je 129 puta veći u odnosu na opštu populaciju, djelimično zbog visokog rizika od relapsa i gubitka tolerancije na drogu tokom boravka u zatvoru“, izjavila je Margaret Swarbrick, pomoćnica direktora Centra za proučavanje alkohola i supstanci na Univerzitetu Rutgers, istraživačka profesorica na Fakultetu primjenjene psihologije i profesionalne psihologije i autorka studije.

Istraživači su intervjuisali 39 odraslih osuđenih lica sa dijagnostikovanim poremećajem upotrebe opioida, a koji su radili sa osobama sa iskustvom-specijalistima nakon puštanja na slobodu iz zatvora u državi New Jersey u periodu od jula 2020. do aprila 2021. godine. Četiri mjeseca kasnije obavljen je evaluacijski intervju sa trideset ispitanika.

Ustanovljeno je da su učesnici istakli kako cijene rad sa osobama koje dijele slična životna iskustva sa njima i sa kojima mogu da uspostave odnos povjerenja. Međutim, izvestili su da političke prepreke oporavku i reintegraciji u zajednicu predstavljaju izazove u zadovoljavanju određenih potreba kao što su smještaj, hrana, zapošljavanje i pristup pravovremenim medicinskim uslugama i tretmanima oporavka, čak i uz pomoć osoba sa iskustvom-navigatora.

Učesnici istraživanja izvjestili su da su obučene osobe sa iskustvom bile od najvećeg značaja zbog pružanja emocionalne podrške, informacija o smještaju i zapošljavanju, kao i zbog prevazilaženja prepreka u pristupu medicinskom liječenju i tretmanu u zajednici. Ovo je posebno važno za osobe koje su osuđene zbog distribucije droge, što im otežava pristup resursima za smještaj i zapošljavanje, prema izveštaju Michaela Enich, doktoranta medicine i doktora filozofije na Medicinskoj školi Rutgers Robert Wood Johnson, koji je izvjestio o ovim nalazima.

„Studije su pokazale da obučene osobe sa iskustvom – navigatori koji su sami prošli kroz iskustvo ovisnosti, odsluživanja kazne zatvora ili oboje, a koji pomažu nedavno oslobođenim licima, značajno poboljšavaju uspješnost njihove reintegracije u društvo, posebno kada je riječ o tretmanu mentalnog zdravlja i apstinenciji“, izjavio je Enich. „Međutim, nekoliko studija je ispitalo ulogu podrške osoba sa iskustvom za poremećaje upotrebe supstanci tokom prvih mjeseci nakon puštanja iz zatvora.“

Mnogi učesnici gledali su na svoje navigatore – osobe sa iskustvom, kao na uzore koji su prevazišli slične izazove, što je posebno bilo važno kada su osjećali da su u riziku od relapsa, rekao je Stephen Crystal, direktor Centra za istraživanje zdravstvenih usluga na Institutu za zdravlje, politiku zdravstvene zaštite i istraživanje starenja na Univerzitetu Rutgers i autor studije. „Imati nekoga ko je bio tu za njih, bez obzira na sve“ i kojeg su mogli da pozovu u bilo koje vrijeme bio je najvažniji aspekt programa jer im je pružao osjećaj sigurnosti“, izjavio je Crystal, koji je također profesor na Fakultetu socijalnog rada Univerziteta Rutgers.

Učesnici su izvjestili da su najefikasniji navigatori zdravlja – osobe sa iskustvom bili oni koji su pokazivali empatiju, otvorenost i bili dobri slušaoci.

Autori su naveli da je potrebno više istraživanja kako bi se temeljno ispitao dugoročni uticaj usluga podrške osoba sa iskustvom na smanjenje predoziranja, angažovanje u tretmanu i održivost oporavka.

Ostali istraživači sa Rutgers univerziteta koji su učestvovali u studiji su Peter Treitler, Leigh Belsky i Micah Hillis.

 

Izvor:  https://www.eurekalert.org/news-releases/983224